2008: Συνέντευξη στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος, 8/4/2008

«Στα ποιήματα  με σπρώχνει η φαντασία»

Η καθημερινότητα ενός ευαίσθητου ανθρώπου που διαβάζει τα χείλια και μιλάει με στίχους

Της ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΦΑΡΑΖΗ


Είναι  μερικοί άνθρωποι για  τους οποίους  συχνά χρησιμοποιούμε το κλισέ «τα λόγια είναι περιττά». Η Σοφία Κολοτούρου ανήκει σε αυτή την κατηγορία. Oχι φυσικά γιατί είναι κωφή, ούτε γιατί είναι ποιήτρια. Αλλά επειδή είναι απλά μια γυναίκα που δεν της λείπει τίποτα...


Ποια είναι η σχέση σου με την τεχνολογία;


Αποτελεί χέρι βοηθείας και επικοινωνίας. Το Iντερνετ και τα γραπτά μηνύματα στο κινητό με βοήθησαν πάρα πολύ. Υποκαθιστούν το τηλέ φωνο ως προς την επικοινωνία μου με τους άλλους. Είμαι συνέχεια στο Iντερνετ και έχω το κινητό στο χέρι, ώστε να επικοινωνώ.

Επικοινωνείς όμως κυρίως με τη χειλεοανάγνωση…

Μοιάζει τρομακτικά με την "κρεμάλα". Αντιλαμβάνομαι ορισμένα γράμματα όταν μου μιλάνε και πρέπει με το μυαλό μου να συμπληρώσω τα υπόλοιπα για να βρω τη λέξη. Στην αρχή ήταν δύσκολο, ένιωθα σαν γλωσσικός μετανάστης. Σήμερα μπορώ να πω ότι έχω γίνει πολύ καλή παίκτρια στο παιχνίδι της χειλεοανάγνωσης.


Η ποίηση αποτελεί τρόπο φυγής από την καθημερινότητα;


Θα  έλεγα ότι με  την  ποίηση έχω ανακαλύψει όχι έναν τρόπο φυγής, αλλά ένα διαφορετικό τρόπο ανάγνωσης και ερμηνείας της καθημερινής μου πραγματικότητας.


Με τι θέματα καταπιάνεσαι;


Με  απασχολεί η κοινωνική και η πολιτική κατάσταση της χώρας μας όσο και προσωπικά διαχρονικά θέματα, όπως ο έρωτας, η συμβίωση, η μοναξιά, η φιλία. Γι’ αυτό άλλωστε έχω χωρίσει τη συλλογή μου σε δύο ενότητες: τα «Ανεπίκαιρα» και τα «Επικαιρικά» ποιήματα.


Με τα «Ανεπίκαιρα» προσπάθησες να ξεπεράσεις τα όρια που υπάρχουν ανάμεσα στους πολίτες με αναπηρία και στους υπολοίπους. Μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτός ο διαχωρισμός;


Τα καλύτερα σχόλια για το βιβλίο ανέφεραν πως αυτά τα  ποιήματα δεν διαφέρουν από εκείνα των ακουόντων ποιητών. Νομίζω πως είναι  δυνατόν να ξεπεραστούν οι διαχωρισμοί. Εύχομαι με τα βιβλία που θα γράψω μελλοντικά να πα- ρακινήσω και άλλους κωφούς να συμμετέχουν ενεργότερα στα κοινωνικά δρώμενα.


Θέλεις να κλείσουμε με ένα ποίημά σου;


Θα  ήταν ο  καλύτερος επίλογος! Θα   σας  αφιερώσω  το   τραγούδι «Mήνυμα στο  μπουκάλι» του B.D.Foxmoor των Active Member. Οι στίχοι είναι  δικοί μου, η μουσική  δική του. Κυκλοφορεί με  τον καινούργιο του δίσκο «Οταν οι μικρόνοοι hiphoραγούν». Φαντάσου ότι μια καλοκαιρινή νύχτα είσαι με την  παρέα σου  στην παραλία και βρίσκετε ένα  μπουκάλι με το μήνυμα: «Κι ωστόσο στα ποιήματα με σπρώχνει η φαντασία/τη γλώσσα σας χειρίζομαι και σας τη στέλνω πίσω./ Ν’ αφουγκραστείτε εδώ κι εσείς μία στιχομυθία/, που -αν και κουφή- μπορώ να εκφωνήσω…».

Εργοβιογραφικά στοιχεία της Σοφίας:

Γεννήθηκα  το  1973 στην Αθήνα και μεγάλωσα στο Παλαιό Φάληρο.
Στο   σχολείο αγαπούσα πολύ το διάβασμα. Ημουν άριστη μαθήτρια, απουσιολόγος και σημαιοφόρος. Τελείωσα το Λύκειο με 20. Εγραφα στιχάκια στα θρανία, στα τετράδια, στην τσάντα μου, παντού!
Στην τρίτη δημοτικού η δασκάλα μου, μου έδωσε ένα ποίημα με επτά στροφές για να απαγγείλω απέξω σε σχολική εορτή. Οχι μόνο το έμαθα, αλλά το θυμάμαι ακόμα!
Σπούδασα στην Ιατρική σχολή του  Πανεπιστημίου Κρήτης και ειδικεύτηκα στην Κυτταρολογία, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου Κρήτης και στον Αγιο Σάββα της Αθήνας.
Γράφω στο ηλεκτρονικό περιοδικό «Ποιείν» (www. poiein.gr) και στο έντυπο περιοδικό «Οροπέδιο» για να εκφράσω τη σχέση μου με την ποίηση στα χρόνια του Διαδι- κτύου.
Διατηρώ στο Διαδίκτυο το προσωπικό μου blog (kofosi. blogspot.com), στο  οποίο γράφω εύθυμες ιστορίες από τη ζωή μου, με στόχο να δείξω κυρίως στους ακούοντες πώς είναι  η ζωή ενός χειλεοαναγνώστη κωφού.
Εχω  εκδώσει μία ποιητική συλλογή με  τίτλο
«Αν-επίκαιρα ποιήματα» από τις εκδόσεις Δαρδανός-Τυπωθήτω, σειρά Λάλον  Υδωρ
2007.


επιστροφή

συνεντεύξεις