2009: Συνέντευξη στην εφημερίδα Θεσσαλονίκη, 7/12/2009


«Αν-επίκαιρα ποιήματα» στην «Buena ventura»
Με τη μουσική του λόγου και της ποίησης η Σοφία Κολοτούρου στέλνει
μηνύματα σε όσους μπορούν να ακούσουν τη φωνή της...

"Των τραγουδιών διαισθάνομαι την αρμονία και έτσι συχνά μεθώ από τους στίχους. Τον κόσμο σας ποθώ να τον διαβάσω στα στρογγυλά σημάδια στο χαρτί. Της γλώσσας σας τα  μυστικά να εξιχνιάσω, ποτέ μου δε βολεύτηκα στην άκρα σιωπή", γράφει σε ένα από τα μελοποιημένα ποιήματα της η Σοφία Κολοτούρου, η οποία πάσχει από πλήρη κώφωση. Δεν μπορεί να ακούσει, δεν μπορεί να μιλήσει. Μόνο διαβάζει τα χείλη σου και καταλαβαίνει με κάθε λεπτομέρεια τι της λες.

ΠΗΓΑ ΕΚΕΙ... ΚΑΙ.. ΕΙΔΑ

της Χαράς Χαρμπίδου

Πριν από λίγες ημέρες η Σοφία βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη, για να παρουσιάσει την πρώτη της ποιητική συλλογή.

Ήταν Πέμπτη απόγευμα, καθώς περνούσα τη γυάλινη πόρτα του ελεύθερου κοινωνικού χώρου "Buena ventura", στην οδό Διαλέττη 8, εκεί όπου στεγάζεται η συλλογικότητα Αλληλεγγύη-Αντιεξουσιαστική Κίνηση. Δύο ημέρες μετά την επίθεση που δέχτηκε η "Buena ventura" και όλα έμοιαζαν να κυλούν ήρεμα, oπως και πριν από το συμβάν. Στα δεξιά μου ο Μάριος συνέχιζε τα μαθήματα ισπανικών με περισσότερους από δεκαπέντε μαθητές. Μπροστά μου το αυτοδιαχειριζόμενο μπαρ του στεκιού. Εκεί συναντώ τον Ντεφίκ από την ομάδα μεταναστών και τη Νεφέλη, που θα μου ετοίμαζε τον καφέ. Στα αριστερά ένα ανδρόγυνο κάθεται στον καναπέ. Όπως  το φαντάστηκα, ήταν η ποιήτρια Σοφία Κολοτούρου και ο σύζυγός της, με τον οποίο είχα συνεννοηθεί τηλεφωνικά. Σε λίγο η Σοφία θα παρουσίαζε τα «Αν – επίκαιρα ποιήματα» της από τις  εκδόσεις "Δαρδανός Τυπωθήτω". Δύο από τις  δημιουργίες  έχουν ήδη μελοποιηθεί από τους  Active Member και τα Υπόγεια Ρεύματα. Όμως η Σοφία δεν μπορεί να ακούσει τα μελοποιημένα ποιήματά της. Ωστόσο επικοινωνεί μέσω αυτών με την πιο άμεση και προσιτή γλώσσα της  ψυχής, όταν αυτή μετουσιώνεται σε τέχνη και δημιουργία. Σε λίγο ξαφνιάζομαι, όταν καταφθάνει στο στέκι κόσμος, για να παρακολουθήσει την ποιητική βραδιά, γνωρίζοντας τη Σοφία αποκλειστικά από τη διαδικτυακή δραστηριότητα της. Με το ζεστό χαμόγελο της τους  χαιρετά όλους και τους  ευχαριστεί. Η Σοφία είναι ενεργός διαδικτυακός πολίτης έχει δημοσιεύσει όλα τα ποιήματα της στην προσωπική ιστοσελίδα της  " www.sofiakolotourou.gr ", σε λογοτεχνικά blogs, ανταλλάσσοντας απόψεις και με άλλους δημιουργούς. Μάλιστα διατηρεί και το "kofosi.blogspot.com", καταγράφοντας τις εμπειρίες και τα περιστατικά της καθημερινότητας ως κωφή, με σκοπό την κοινωνικοποίηση των ατόμων με ειδικές ανάγκες αλλά και τη γνωστοποίηση των προβλημάτων τους στην υπόλοιπη κοινωνία.

Ποίηση μέσα από το διαδίκτυο. Η εκδήλωση αρχίζει με μία μικρή εισαγωγή για την "Buena ventura", που είναι ανοιχτή στον καθένα. Εδώ ο ρόλος μαθητή  και δασκάλου ταυτίζεται και εναλλάσσεται, η γνώση μοιράζεται ελευθέρα, η αυτομόρφωση πραγματώνεται μέσα από ένα πλούσιο πρόγραμμα μαθημάτων, από ιαπωνικά και ισπανικά μέχρι μαθήματα μπουζουκιού και φωνητικής. Στη δανειστική βιβλιοθήκη μπορεί κανείς να επιλέξει το βιβλίο που επιθυμεί και να διαβάσει πίνοντας τον καφέ του με 1 ευρώ και την μπίρα του με 2 ευρώ συμβάλλοντας έτσι στην κάλυψη των λειτουργικών εξόδων του χώρου. Στη συνέχεια ο δημοσιογράφος Θανάσης Τριαρίδης  προλογίζοντας την εκδήλωση απαγγέλλει ένα ποίημα της Σοφίας με θέμα τα γεγονότα του περσινού Δεκέμβρη. Σε έναν χώρο όπου οι άνθρωποι μοιράζονται τις πολιτικές ανησυχίες τους η Σοφία επέλεξε να παρουσιάσει τα ποιήματα της.

Είναι μία σύγχρονη δημιουργός, μέλος της νέας γενιάς ποιητών, που αφουγκράζεται την κοινωνία. Δεν διστάζει να γράψει για τα γεγονότα, την ώρα που συμβαίνουν. Χωρίς  να επιδιώκει την καθοδήγηση της  μάζας, με πενιχρές, λιανές κουβέντες μιλά για "το δικό μας όνειρο". Δημιουργεί την ποίηση που γράφεται, ενώ βιώνεται. Ο αναγνώστης τnς αντιλαμβάνεται την αγωνία της για μετουσίωση του βιώματος σε τέχνη. Εκτός από το περιεχόμενο η ποίησή της  ξεχωρίζει και για τη μορφή της. Η Σοφία δεν ακούει τη μουσική, αλλά προσπαθεί να προσδώσει μελωδικότητα στα ποιήματα μέσα από την ομοιοκαταληξία των στίχων, φτιάχνοντας το ποιητικό είδος της μπαλάντας που συναντά κανείς στα 'βαλίσματα" του Βιζυηνού, στις γαλλικές μπαλάντες  του Φρανσουά Βιγιόν και στην "μπαλάντα των άδοξων ποιητών" του Καρυωτάκη. Γράφει κάτι πολύ καινούργιο στην παλιά μορφή του ποιήματος, χρησιμοποιώντας τη μετρική και την ομοιοκαταληξία. Δύο γυναίκες που δημιουργούν, όπως  και η ίδια, και επικοινωνούν μαζί της στο διαδίκτυο στη συνέχεια απαγγέλλουν τα ποιήματα της, που μας συγκινούν και μας καθηλώνουν όλους μέσα στην αίθουσα. Πραγματικά αρχίζω να τη θαυμάζω. Είναι αξιόλογη δημιουργός, μα και ένας πολύ δυνατός άνθρωπος, που δεν έχει λυγίσει παρά τις δυσκολίες που συνάντησε και μεταδίδει μέσα από την ποίηση και την πορεία της στη ζωή τη δύναμη σε όλους μας να συνεχίσουμε.

Ετοιμάζομαι να φύγω από το στέκι κάνοντας διάφορες σκέψεις. Αν αυτή η βόμβα είχε καταστρέψει και τρομοκρατήσει πραγματικά, δεν θα γινόταν η εκδήλωση. Φεύγω με τη βεβαιότητα ότι η νέα γενιά δημιουργών ακούει την κοινωνία και ζει μέσα σε αυτήν. Υπάρχουν δημιουργοί σήμερα, όπως και ανοιχτοί ελεύθεροι χώροι που τους  αναζητούν, για να τους  φιλοξενήσουν, όσο κι αν κάποιοι προσπαθούν να τους  φιμώσουν.

Ο αυθεντικός, καθαρός και ειλικρινής λόγος έχει μεγαλύτερη δύναμη από 1000 βόμβες.

ΑΜΝΗΜΩΝ ΜΕΤΕΩΡΙΣΜΟΣ

Μνήμη, ρωγμή, παράξενη στο χρόνο
μπαίνει η συνείδηση στ' αυλάκια του μυαλού.
 Είμαστε όντα με έλλειψη σκοπού
σε σύμπαν που διαστέλλεται και μόνο.

Με ψευδεπίγνωση περνούν όλες οι μέρες,
μέσα στο πέπλο που μας περιβάλλει
Στη μαύρη τρύπα θα επιστρέψουμε και πάλι
και σαν ενέργεια πίσω στους αστέρες.

Μόνο, να χάσουμε τη μνήμη, που μπερδεύει
και μας ζητάει επίμονα νοήματα
κι όλο μας ντύνει με ηθικές και κρίματα,
καθώς προσήλωση και στόχο μάς γυρεύει,


σε κόσμο που αιωρείται και χαζεύει.


επιστροφή

συνεντεύξεις