2010: Συνέντευξη στην εφημερίδα Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, περιοδικό Εψιλον, 20/12/2010

Ακολουθούν οι ερωτήσεις της Αφροδίτης Πολίτη από το περιοδικό Εψιλον της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας και οι δικές μου απαντήσεις (η συνέντευξη περιλαμβάνει και μια εισαγωγή που θα δακτυλογραφηθεί προσεχώς):

 -1. Στις  “Κουφές ιστορίες καθημερινής τρέλας” το χιούμορ παίζει σημαντικό, αν όχι τον πρώτο, ρόλο. Μέχρι ποιο σημείο βοηθάει το χιούμορ να αντιμετωπίζουμε την καθημερινότητα; 

Πιστεύω ότι το χιούμορ είναι το καλύτερο μέσο για να μεταδώσεις ένα μήνυμα. Εάν έγραφα τις ίδιες ιστορίες με μελοδραματικό ύφος, θα στόχευα στον οίκτο και τη συμπόνοια των άλλων. Όμως, με τον τρόπο που τις έχω γράψει είναι σαν να λέω: «Είμαι κουφή, ε, και; - χαλαρώστε! ». Αυτό μπορεί να μην μου λύνει τα προβλήματα της καθημερινότητας, απαλλάσσει όμως κι εμένα κι εσάς από το επιπλέον βάρος του μελοδράματος, που δεν βοηθάει σε κάτι.
 
- 2. Πολλοί σε γνωρίζουμε ήδη ως ποιήτρια και ιστολόγο (η μήπως μπλόγκερ).  Με αυτή την έκδοση απευθύνεσαι σε διαφορετικό κοινό;

Απευθύνομαι κυρίως σε όλους τους ακούοντες, είτε με διαβάζουν στο ίντερνετ είτε όχι, με αρχικό στόχο να καλυτερεύσει η μεταξύ μας επικοινωνία. Αυτό το λέω επειδή οι κωφοί που έχουν διαβάσει το βιβλίο βρίσκουν πως περιγράφω εμπειρίες που και οι ίδιοι έχουν ζήσει. Επίσης, λόγω του ένθετου 16-σέλιδου κόμικ από τον Σπύρο Δερβενιώτη, στοχεύουμε στο να διαβαστεί επίσης και από εφήβους και παιδιά, ώστε να εξοικειωθούν με την κώφωση και να επικοινωνήσουν καλύτερα με τα κωφά παιδιά.

-  3. Οπως γράφεις, η ιατρική τεχνολογία, τα γραπτά μηνύματα και το ίντερνετ, άλλαξαν προς το καλύτερο τη ζωή πολλών ανθρώπων, που πάσχουν από μεταγλωσσικη ή από προγλωσσική κώφωση .  Τι απλό θα μπορούσε να γίνει για να καλυτερεύσει την καθημερινότητα και την επικοινωνία μεταξύ κωφών / βαρήκοων και ακουόντων;  

Εάν οι ακούοντες δείξουν λίγη καλή θέληση, δηλαδή μας μιλούν σχετικά αργά και καθαρά, χωρίς να κρύβουν το στόμα τους, πολλοί από μας τους κωφούς είμαστε σε θέση να διαβάζουμε τα χείλη τους χωρίς τη μεσολάβηση τρίτου προσώπου. Εναλλακτικά, αν βλέπουν ότι δεν καταλαβαίνουμε, να έχουν τη διάθεση να μας γράψουν δυο λέξεις σε ένα χαρτί. Παρόλο που φαίνεται απλό, δυστυχώς αρκετοί δεν είναι πρόθυμοι να το κάνουν, μάλλον από αμηχανία ή άγνοια. Ελπίζω το βιβλίο να είναι ένα πρώτο μέσο να «σπάσει ο πάγος» της αμηχανίας και να σηκωθεί το πέπλο της άγνοιας.

 
 - 4. Τα γραπτά σου μοιάζουν με χρονογραφήματα. Νιώθεις πως εκλείπει η τέχνη του χρονογραφήματος από τον σύγχρονο τύπο;

Στις μεγάλες εφημερίδες, εξ όσων γνωρίζω, μόνο η κυρία Ελενα Ακρίτα στα ΝΕΑ συνεχίζει την παράδοση του χρονογραφήματος. Ισως επίσης να γράφονται σε τοπικές εφημερίδες χρονογραφήματα. Δεν είμαι σίγουρη αν στο διαδίκτυο ακολουθείται η μορφή του παλιού χρονογραφήματος, όπως το καλλιέργησε ο Δημήτρης Ψαθάς. Οσες απόπειρες έχει τύχει να δω είναι μικτές μορφές, κάτι μεταξύ χρονογραφημάτων και άρθρων περιοδικών. Εγώ έγραψα έχοντας στο μυαλό μου κυρίως τους χρονογράφους που ανέφερα παραπάνω. Επειδή όμως το διαδίκτυο είναι απέραντο, επιφυλάσσομαι για περιπτώσεις που δεν έχει τύχει να προσέξω.
 
 
- 5. Η ποίησή σου έχει εντονο το στοιχείο του σαρκασμού και του αυτοσαρκασμού. Σε έχει επηρεάσει ο Καρυωτάκης; 

Ο Καρυωτάκης και γενικά οι ποιητές του Μεσοπολέμου με έχουν επηρεάσει και μορφολογικά (γράφω κυρίως με μέτρο και ομοιοκαταληξία), αλλά και νοηματικά, καθώς βρίσκω ότι η εποχή μας έχει αρκετές ομοιότητες με τον Μεσοπόλεμο. «Είμαστε ανίατα Μεσοπόλεμος» είχε γράψει ο Βύρων Λεοντάρης ήδη από το 1972. Η γενιά μας καλείται να αποδείξει εάν ισχύει το «ανίατα» ή αν θα δούμε τελικά φως στο βάθος του τούνελ.
 
- 6. Υπάρχει ποίηση μετά το ΔΝΤ; Ποια;

Κι όμως υπάρχουν πολλοί ποιητές (στο διαδίκτυο κυρίως) που εμπνέονται και γράφουν για όσα συμβαίνουν γύρω μας. Σε ό,τι με αφορά, θα σας πρότεινα να διαβάσετε στη σελίδα μου ποιήματα όπως: «Το κοριτσάκι με τα σπίρτα στα Εξάρχεια», «Κωνσταντίνα Κούνεβα», «Σταδίου 23», «Συμβασιούχοι», «Θέατρο Σκιών», «Στιγμιότυπα», «Ο Ανθρωπάκος», γραμμένα όλα την τελευταία διετία και με σαφείς κοινωνικοπολιτικές αναφορές στην επικαιρότητα.


επιστροφή

συνεντεύξεις