2011: Παρουσίαση στην Πάτρα από τον Πέτρο Ψωμά (12/3)

Σοφίας Κολοτούρου, «Κουφός ε σαι ρε; Δεν ακούς;», Εκδ. ΚΨΜ, 2010
Πάτρα, «Ποικίλη Στοά», 12/3/2011

Του Πέτρου Ψωμά, συγγραφέα


Είναι μεγάλη η τιμή να μιλάω για το βιβλίο της Σοφίας.
Γιατί γι' αυτό ήρθα κι εγώ σήμερα εδώ, να μιλήσω, για ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΣΟΦΙΑΣ


Το βιβλίο της Σοφίας είναι ένα ηχηρό όχι στην ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΠΟΙΗΣΗ.
Παίρνει την αδυναμία και μας την αναδεικνύει ως προτέρημα, προσόν, δυνατότητα, δύναμη. Και μας πείθει, γιατί έτσι είναι.


Με χιούμορ, αυτοσαρκασμό, ρεαλισμό και εξωτερίκευση των πιο προσωπικών της βιωμάτων, η συγγραφέας από τον τίτλο ακόμα μέχρι και την τελευταία λέξη στο οπισθόφυλλο, μας θυμίζει ταυτόχρονα πως εκείνη ΔΕΝ ΑΚΟΥΕΙ, μας κάνει όμως -με όλες τις έννοιες ω νέο-Έλληνες - εμείς ΝΑ ΤΗΝ ΑΚΟΥΣΟΥΜΕ!


Το βιβλίο της Σοφίας προσφέρεται για ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗ.
Μπαίνεις στη θέση των ηρώων του, οι ιστορίες του σου θυμίζουν κάτι από σένα και το περιβάλλον σου. Μπαίνεις ακόμα και στο ρόλο της γράφουσας. Υπάρχουν εμπειρίες που της έζησες κάποτε κι εσύ, είτε γιατί είχες σαπούνια στα αυτιά είτε πολύ δυνατά το walkman. Κι εκεί συνειδητοποιείς πως η Σοφία -και τόσοι- έχουν αυτή τη δυσκολία κάθε μέρα και στιγμή.


Και το καταφέρνει η Σοφία να μη συμπάσχεις, αλλά να χαμογελάς. Και να γυρίζεις λαίμαργα σελίδα....

Το βιβλίο της Σοφίας έχει υπέροχη ΣΕΛΙΔΟΠΟΙΗΣΗ και ΟΠΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ.


Ωραία μοιρασμένα τα κείμενα του σε ιστορίες. Ιστορίες σύντομες, περιεκτικές, αυτοτελείς. Καλογραμμένα, καλοσυνταγμένα και καλοδιορθωμένα τα κείμενα από την ίδια τη Σοφία. Καλοτυπωμένα και καλο-τοποθετημένα απ' τις εκδόσεις ΚΨΜ.


Δουλειά απογείωσης των κειμένων από τον Σπύρο Δερβενιώτη, που με τη δική του πένα δίνει στα νοήματα και τα μηνύματα το κάτι παραπάνω που μπορεί να προσφέρει η εικονογράφηση.


Το βιβλίο της Σοφία μας καλεί -γλυκά, γλαφυρά, με χιούμορ - για ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ.


Μέσα από ιστορίες καθημερινές, ιστορίες της πόλης. Μας ταξιδεύει από το ασανσέρ, στην καφετέρια, από κει στο περίπτερο, σε μια υπηρεσία, σε ένα σπίτι, ακόμα και στο καράβι της γραμμής.


Και μας ευαισθητοποιεί -καθέναν ανάλογα με τα βιώματα του και τις όποιες προσλαμβάνουσες. Μας ευαισθητοποιεί σε ένα πλήθος θεμάτων, καταστάσεων και συμπεριφορών. Ένα πλήθος κουφών θεμάτων, κουφών καταστάσεων και κουφών συμπεριφορών, που μας κάνουν να καταλάβουμε πως το... κυριολεκτικό κουφό του πράγματος δεν είναι παρά η αφορμή.


Εμένα, δεν το κρύβω, με άγγιξε -ως Ψωμά- εκείνη η ιστορία με τίτλο «Γκρεμίστηκε κανάς φούρνος;»


Με άγγιξε και η αφοπλιστική αλήθεια εκείνου του μικρού, του εξάχρονου Γιαννάκη -στην ιστορία με τίτλο «Νονά , γιατί δε μυ\άς καλά;»- που ανακοίνωσε με τον τρόπο του στη μαμά του τη νέα άφιξη στο σπίτι τους: «Μαμά ήρθε ο κύριος Νίκος, με τη γυναίκα του, την κυρία Σοφία, που δεν ακούει...»


Μιας και είπα Νίκος...


Το βιβλίο της Σοφίας προσφέρει γνώση, πληροφόρηση και ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΣΗ.


Κάθε αναγνώστης του, για παράδειγμα, συνειδητοποιεί πως ο σύζυγος της Νίκος είναι παντού παρών. Όχι μόνο στην αφιέρωση πρώτος-πρώτος (στον Νίκο, τον άντρα μου) μα και στις ιστορίες τις περισσότερες. Ακόμα κι αν δεν πρωταγωνιστεί ή δε μιλάει, είναι παντού εκεί και -θα μου επιτρέψετε- στήνει αυτί!


ʼλλα το βιβλίο φροντίζει και για κάθε αναγνώστη ξεχωριστά, αφήνει άλλη γνώση, άλλη πληροφόρηση και άλλη συνειδητοποίηση. Στον καθένα κι από κάτι.


Εγώ δεν ήξερα πριν το διαβάσω πως ο Γκράχαμ Μπελ είχε μητέρα κωφή, ασχολήθηκε πολύ με την εκπαίδευση των κωφών, βοήθησε πολλά κωφά παιδιά να αναπτύξουν την ομιλία τους και παντρεύτηκε μια απ' τις κωφές μαθήτριες του. Α, αργότερα ανακάλυψε το τηλέφωνο που οι κωφοί δεν το χρησιμοποιούν, γιατί απλούστατα δεν το ακούν...


Δεν ήξερα κι άλλα που το βιβλίο περιέχει και που κι εσείς θα τα ανακαλύψετε στις σελίδες του.


Όπως δεν είχα συνειδητοποιήσει κάποιες μεγάλες αλήθειες που στο βιβλίο διατυπώνονται, κρύβονται ή υπονοούνται. Θα τις ανακαλύψετε, καθένας τις δικές του!


Το βιβλίο της Σοφίας περιέχει κι ένα εξαιρετικό ποίημα που του έτυχε σπουδαία ΜΕΛΟΠΟΙΗΣΗ.


Μ' αυτό αρχίζει η μοναδική ιστορία με τίτλο «Η Αλεπού στο παζάρι και η κουφή στο Γκαγκάριν», που μιλάει για την παρουσία μιας κουφής σε μια συναυλία!


Ποίημα αυτοβιογραφικό. Μελοποιήθηκε από τον B.D. Foxmoore. Ακούστηκε και σε εκείνη τη συναυλία. Επιτρέψτε μου να ακουστεί κι εδώ. Αμελοποίητο εδώ και με απαγγελία που δεν διεκδικεί δάφνες. Κρίνω όμως, λίγο πριν κλείσω, πως πρέπει να ακουστεί...


ΤΟ ΠΟΙΗΜΑ (διαβάζει το Μήνυμα στο μπουκάλι)


Δε διάλεξα τις λέξεις μου τυχαία. Θα το προσέξατε.


Οπτικο-ποίηση, Συνειδητο-ποίηση, Ευαισθητο-ποίηση, Περιθωριο-ποίηση, Μελο-ποίηση, Ταυτοποίηση...


Όλες τους περιέχουν -μάλλον, ακόμα καλύτερα, καταλήγουν σ-την ΠΟΙΗΣΗ.
Όπως και η Σοφία Κολοτούρου. Από εκεί ξεκινά και εκεί καταλήγει!


Ποιήτρια είναι, ποιήτρια τη γνωρίσαμε από τα «Αν-επίκαιρα ποιήματα» της, ως ποιήτρια θαυμάζουμε τη δουλειά της στο διαδίκτυο. Ποιήματα σημερινά και διαχρονικά, αιχμηρά, με απόλυτη ισορροπία ανάμεσα στα μηνύματα και τα νοήματα τους απ' τη μια, στο μέτρο και τη ρίμα τους από την άλλη, ποιήματα όμορφα είναι τα κύρια δημιουργήματά της.


Δεν απέφυγε να παραμείνει ποιήτρια και σε αυτό της το βιβλίο, προς τέρψη και ευχαρίστηση των αναγνωστών και των φίλων της. Πράγματι, ακόμα και στο βιβλίο που σήμερα παρουσιάζουμε η ποίηση είναι πανταχού παρούσα.


Με δύο τρόπους, μάλιστα.


Σεφέρης, Καβάφης, Λαπαθιώτης, Σαιντ Εξυπερί, Αναγνωστάκης, Σαββόπουλος και άλλοι πολλοί, βρήκε η Σοφία τον τρόπο και, τρύπωσαν στις σελίδες του βιβλίου της, βρήκαν τη θέση τους στα κείμενα της και δίνουν όλοι τους τη διακριτική τους παρουσία. Τρόπος πρώτος αυτός, άμεσος.


Ποιος είναι ο δεύτερος;


Μα όλο το βιβλίο είναι ένα ποίημα!


Σε κάθε του ιστορία, σε κάθε παράγραφο, σε κάθε περιγραφή, ελλοχεύει ένα στοιχείο ποίησης, τόσο καλά συνυφασμένο με τη φύση της Σοφίας, που σε αγκαλιάζει, σε παρασύρει και σε λυτρώνει.


Και αν η ποίηση είναι ένα απάγκιο απ' τα λίγα, στους δύσκολους καιρούς μας, η κρυμμένη στα πεζά ποίηση είναι όαση πραγματική.


Σοφία, σε συγχαίρω, σε θαυμάζω και με δέος παρακολουθώ κάθε σου ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΗ!


Κυρίως, όμως, σε ευχαριστώ, από καρδιάς, που με το βιβλίο σου αυτό, μου προσέφερες τόση μα τόση ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ!


Ευχαριστώ κι εσάς που με ακούσατε..


επιστροφή

δημοσιεύματα