Κοινωνικές παρεμβάσεις

Ακουστήριξη

ΣΥΝΟΨΗ ΔΡΑΣΕΩΝ ΑΚΟΥΣΤΗΡΙΞΗΣ (2015-2020)

Γιατί δημιουργήθηκε  η Ακουστήριξη; 

Η Ακουστήριξη ήταν μια κίνηση (σύλλογος) μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που δημιουργήθηκε το 2015, με στόχο να εκφράσει και να καλύψει τις ανάγκες προσβασιμότητας των κωφών με προφορικό λόγο, όπως και των βαρήκοων. Ο σύλλογος επέμεινε ιδιαίτερα στη γραπτή πληροφόρηση αυτού του κοινού και ειδικότερα στις ειδήσεις και τις τηλεοπτικές εκπομπές, όπου απουσίαζαν σχεδόν εντελώς οι υπότιτλοι. Αυτό συνέβαινε επειδή όλες οι υποδομές προσβασιμότητας ως τότε εστίαζαν σχεδόν αποκλειστικά στη νοηματική και αγνοούσαν οποιαδήποτε άλλη λύση πρόσβασης, ακόμα και τη γραπτή πληροφόρηση των κωφών και των βαρήκοων. 

Ποια ήταν τα κύρια αιτήματά της; 

  • Αιτήματα Προσβασιμότητας: Άμεση μέριμνα για υποτιτλισμό τηλεοπτικού υλικού στα ελληνικά & εφαρμογή της τεχνολογίας/υπηρεσίας speech to text και γενικότερα εφαρμογών που μετατρέπουν τον προφορικό λόγο σε γραπτό κείμενο. 
  • Αιτήματα αποκατάστασης και βελτίωσης ακοής και λόγου (ενημέρωση κοινού για τα κοχλιακά εμφυτεύματα και τα σύγχρονα ακουστικά βαρηκοΐας και τις νέες λογοθεραπευτικές παρεμβάσεις στα παιδιά). 

Τι προηγήθηκε της Ακουστήριξης (2008-2014); 

Το 2008 η Σοφία Κολοτούρου δημιούργησε το blog “Κουφός είσαι ρε; Δεν ακούς;” (http://kofosi.blogspot.gr/) που περιέγραφε ιστορίες με χιούμορ από τη ζωή της. Αυτές στη συνέχεια έγιναν βιβλίο με τον ίδιο τίτλο από τις εκδόσεις ΚΨΜ και κάποιες από αυτές δεκαεξασέλιδο κόμικ (μέσα στο ίδιο βιβλίο) από τον κομίστα Σπύρο Δερβενιώτη.

Το 2011 δημιουργήθηκε η διαδικτυακή ομάδα στο Facebook «ΚΟΥΦΟΧΩΡΙΟ» που έφτασε να αριθμεί πάνω από 1500 μέλη. Τότε έγινε και η πρώτη μεγάλη καμπάνια συλλογής 1500 υπογραφών για τον ελληνικό υποτιτλισμό των τηλεοπτικών παραγωγών και ειδησεογραφικών δελτίων.

Το 2013 έγινε η έκδοση του δεύτερου βιβλίου «Τα επτά πρόσωπα της κώφωσης» όπου η Σοφία Κολοτούρου με μυθιστορηματικό τρόπο αποκατέστησε τους μύθους και κατέρριψε τα στερεότυπα γύρω από την κώφωση. Μέσω αυτού του βιβλίου πολλοί πληροφορήθηκαν για πρώτη φορά ότι οι κωφοί σήμερα μπορούν να μιλούν προφορικά και τα κωφά παιδιά να ανακτήσουν την ακοή τους μέσω της επέμβασης των κοχλιακών εμφυτευμάτων.

Το 2014 έγιναν οι πρώτες επερωτήσεις στην Βουλή μέσω των βουλευτών Σοφία Σακοράφα και Νικήτα Κακλαμάνη με περιεχόμενο τα προβλήματα προσβασιμότητας αυτής της άγνωστης μεγάλης μερίδας κωφών και βαρηκόων. Επίσης επερώτηση στο Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο για το θέμα των υποτίτλων από την Σοφία Σακοράφα.

Δράσεις της Ακουστήριξης (2015-2020)

2015 – 2020: Επισκέψεις σε σχολεία και εκπαιδευτικά ιδρύματα, συμμετοχή σε φόρουμ και ημερίδες, συνεντεύξεις σε εφημερίδες, ράδιο, τηλεόραση, social media

Οι πιο χαρακτηριστικές δράσεις:

2015
-Συνάντηση και ενημέρωση του Υπουργού Υγείας κ. Ξανθού
-Ενημέρωση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και απόφαση του Δ.Σ. αυτού για κοινές δράσεις σε θέματα αποκατάστασης και βελτίωσης της ακοής και του λόγου
-Ομιλίες με θέμα τα βιώματα προσβασιμότητας και κοινωνικής ένταξης των κωφών με προφορικό λόγο και βαρηκόων , στο συνέδριο Ηγεσίας της ΕΑΣΕ και στο TEDx που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Αιγαίου στην Ερμούπολη.
-Συνεργασία με την πανευρωπαϊκή ένωση hard of hearing EFHOH

2016
-Γυρίστηκε τηλεοπτικό σποτ για τις δράσεις της Ακουστήριξης, που προβλήθηκε ως κοινωνικό μήνυμα για μεγάλο χρονικό διάστημα από όλα τα κανάλια

2017
-Συνεργασία με την σχολή ΑΚΤΟ. Οι σπουδαστές της δημιούργησαν βίντεο και αφίσες στηρίζοντας τους σκοπούς της Ακουστήριξης.
-Επίσκεψη στο ΕΣΡ, όπου τέθηκε το θέμα της έλλειψης υποτιτλισμού στις σειρές και στις ειδήσεις της τηλεόρασης
-Επίσκεψη στη Βουλή και ομιλία στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων από την πρόεδρο Σοφία Κολοτούρου στις 31/8/2017

2018
-Νέα ομιλία στη Βουλή στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων στις 24/4/2018
-Ενημέρωση βουλευτών και διαρκής ενημέρωση του ΕΣΡ σχετικά με την έλλειψη προσβασιμότητας και την ανάγκη υποτιτλισμού

2019
Μετά από την τριετή πίεση και ενημέρωση των αρμόδιων φορέων, τα πρώτα ορατά αποτελέσματα από τη δράση της Ακουστήριξης έγιναν με την προσθήκη υποτιτλισμού σε όλα τα δελτία για άτομα με προβλήματα ακοής (τα οποία μέχρι τότε είχαν μόνο νοηματική, χωρίς υπότιτλους). Τα πρώτα υποτιτλισμένα δελτία εμφανίστηκαν τον Ιανουάριο του 2019, αφού πρώτα υπήρξε σχετική υπουργική απόφαση, σε εφαρμογή του νόμου 4488/2017.
Οι υπότιτλοι στις τηλεοπτικές σειρές άρχισαν να εμφανίζονται σταδιακά από τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους και πύκνωσαν στην διάρκεια της πανδημίας από τον covid 19. Μάλιστα κατά τις δύο καραντίνες του 2020 η παρακολούθηση ταινιών και σειρών με υπότιτλους αποτέλεσε και τη μοναδική σχεδόν ψυχαγωγία των ατόμων με προβλήματα ακοής, οπότε και οι υπότιτλοι ήταν κάτι παραπάνω από απαραίτητοι. Να σημειώσουμε εδώ ότι άρχισαν να προβάλλονται υποτιτλισμένες και οι ταινίες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου, τις οποίες είδαν για πρώτη φορά στη ζωή τους τα περισσότερα άτομα με προβλήματα ακοής.
Το 2019 συνεπώς υπήρξε ένα πολύ παραγωγικό έτος, που οδήγησε στην εκπλήρωση των περισσότερων από τους στόχους της Ακουστήριξης. Την ίδια χρονιά η Google για πρώτη φορά διέθεσε και στα ελληνικά το λογισμικό live transcribe, το οποίο αποτελεί πρόγραμμα αυτόματης μετατροπής της ομιλίας σε κείμενο, το οποίο και εμφανίζεται στην οθόνη των εχόντων κινητό με λογισμικό Android. Το live transcribe, όπως και άλλα παρόμοια προγράμματα speech-to-text, άρχισε να αποδίδει εξαιρετικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, πετυχαίνοντας να καταγράφει τον ήχο από το you tube και από τα προγράμματα της τηλεόρασης με όλο και λιγότερα λάθη. Έτσι άρχισαν να ζουν πιο αυτόνομα οι κωφοί και οι βαρήκοοι.

2020
Το 2020 συνεκτιμήσαμε τα προαναφερθέντα γεγονότα και κρίναμε ότι οι πρωταρχικοί στόχοι της Ακουστήριξης είχαν ήδη εκπληρωθεί. Μοναδικός στόχος που δεν έχει εκπληρωθεί μέχρι σήμερα (τέλη του 2022) είναι το διαμεσολαβούμενο speech to text, το οποίο και το είδαμε μπροστά μας στα αγγλικά τον Σεπτέμβρη του 2015, όταν συναντήσαμε την αντιπροσωπεία της EFHOH σε επίσκεψή της στην Αθήνα. Δυστυχώς όλες οι άλλες Ευρωπαϊκές χώρες πλην της Ελλάδας διαθέτουν το διαμεσολαβούμενο speech (οι περισσότερες εδώ και 20 και πλέον έτη). Ένα τέτοιο πρόγραμμα απαιτεί ένα ειδικό πληκτρολόγιο και εκπαιδευμένους ταχυπληκτρολόγους – στενογράφους. Επειδή όμως έχουμε πλέον το αυτόματο speech στα κινητά όλων μας, αποφασίσαμε πως η Ακουστήριξη έχει ολοκληρώσει τον κύκλο και τις δράσεις για τις οποίες συστάθηκε.