Κοινωνικές παρεμβάσεις

Θεσμικές παρεμβάσεις

2012 και 2013

Συλλογή υπογραφών για υπότιτλους στα δελτία ειδήσεων

Η Σοφία Κολοτούρου εμπνεύστηκε και πρωτοστάτησε, κατά τα έτη 2012 και 2013, στην διαδικασία συλλογής υπογραφών, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, με αίτημα την προσθήκη υποτίτλων στα δελτία ειδήσεων της τηλεόρασης.

Τα δελτία ειδήσεων μεταδίδονταν τότε μόνο με διερμηνεία στη νοηματική, ενώ κατά γενική ομολογία χρειάζονταν και υπότιτλοι για τους κωφούς που δεν γνωρίζουν τη νοηματική γλώσσα, όπως και για τους βαρήκοους. Συγκεντρώθηκαν τότε διαδικτυακά περί τις 1500 υπογραφές, γεγονός που έθεσε τη βάση ώστε αργότερα να ασκηθούν πιέσεις μέσω και του σωματείου Ακουστήριξη, ώστε να προστεθούν οι υπότιτλοι στις ειδήσεις και στις άλλες τηλεοπτικές εκπομπές. Ο αγώνας αυτός τελικά καρποφόρησε με επιτυχία επτά χρόνια αργότερα, δηλαδή το έτος 2019, όταν και προστέθηκε ο υποτιτλισμός με υπουργική απόφαση.

2014

Επερώτηση στη Βουλή της βουλευτού Σοφίας Σακοράφα

H βουλευτής κα Σοφία Σακοράφα, μετά από προσωπική ενημέρωση της Σοφίας Κολοτούρου κατέθεσε επερώτηση στη Βουλή, σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνάνθρωποί μας που πάσχουν από μεταγλωσσική κώφωση και βαριά βαρηκοΐα, καθώς και όσοι φέρουν κοχλιακά εμφυτεύματα.

Ολόκληρη η επερώτηση βρίσκεται στον σύνδεσμο που ακολουθεί:

https://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/c0d5184d-7550-4265-8e0b-078e1bc7375a/8416022.pdf


Επερώτηση στη Βουλή του βουλευτή Νικήτα Κακλαμάνη

Ο βουλευτής Α’ Αθηνών, Νικήτας Κακλαμάνης, μετά από προσωπική ενημέρωση της Σοφίας Κολοτούρου κατέθεσε επερώτηση στη Βουλή σχετικά με τα αιτήματα των ατόμων με μεταγλωσσική κώφωση.

Ολόκληρη η επερώτηση βρίσκεται στον σύνδεσμο που ακολουθεί:

https://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/c0d5184d-7550-4265-8e0b-078e1bc7375a/8417538.pdf

2015

ΙΔΡΥΣΗ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ “ΑΚΟΥΣΤΗΡΙΞΗ” – Κίνηση για την προσβασιμότητα κωφών και βαρηκόων με προφορικό λόγο – (Μάρτιος 2015)

Κύριοι στόχοι του σωματείου ήταν οι παρακάτω:

  1. Γνωστοποίηση του γεγονότος ότι σήμερα η πλειοψηφία των κωφών και βαρήκοων μπορούν να εκπαιδευτούν και να μιλήσουν προφορικά.
  2. Προσπάθεια για καθολική γραπτή προσβασιμότητα (στην τηλεόραση, στα πανεπιστήμια, σε ημερίδες, συνέδρια κλπ).
  3. Θέσπιση lip speaker συνοδού (ακούων άτομο που επαναλαμβάνει αργά και καθαρά στον κωφό, ώστε ο τελευταίος να μπορεί να διαβάζει τα χείλη του)
  4. Καθιέρωση συστήματος speech-to-text (αυτόματου ή διαμεσολαβούμενου από άτομο που ακούει και γράφει σε ειδικό πληκτρολόγιο τη συζήτηση σε πραγματικό χρόνο πχ σε συνέδρια).
  5. Ενημέρωση και στήριξη των κωφών και βαρηκόων για τις ιατρικές εξελίξεις που αφορούν την πάθησή τους.
  6. Ενημέρωση και στήριξη σε νομικά θέματα.
  7. Επαγγελματικός προσανατολισμός και εύρεση εργασίας για κωφούς και βαρήκοους με προφορικό λόγο.

Γενική Συνέλευση – Κοπή πίτας 2015

Το σωματείο «Ακουστήριξη – κίνηση για την προσβασιμότητα κωφών και βαρηκόων με προφορικό λόγο» πραγματοποίησε την πρώτη του γενική συνέλευση την Κυριακή 1 Μαρτίου 2015 στον φιλόξενο χώρο του κινηματογράφου Ίλιον. Μετά τη λήξη της συνεδρίασης και την εκλογή του Διοικητικού του Συμβουλίου έλαβε χώρα η κοπή της πίτας του σωματείου. Η κα Σοφία Κολοτούρου εκλέχθηκε πρόεδρος του ΔΣ.


Ενημέρωση Ιατρικού Συλλόγου

Την Πέμπτη 12/3/2015 αντιπροσωπεία μελών της «Ακουστήριξης» επισκέφτηκε τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών. Η Πρόεδρος της Ακουστήριξης κα Σοφία Κολοτούρου, ιατρός, συνομίλησε με τον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, τον οποίο και ενημέρωσε για την σύσταση και τους σκοπούς της Ακουστήριξης και του παρέδωσε επιστολή με τα αιτήματα του σωματείου.


Επίσκεψη στο Υπουργείο Υγείας

Την Τετάρτη 10/6/2015 αντιπροσωπεία μελών της «Ακουστήριξης» επισκέφτηκε το Υπουργείο Υγείας, μαζί με αντιπροσωπεία μελών του Κινήματος Νέων Ιατρών (ΚΙΝΙ).

Η Πρόεδρος της Ακουστήριξης κα Σοφία Κολοτούρου, ιατρός, συνομίλησε με τον αναπληρωτή Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό, τον οποίο και ενημέρωσε για την σύσταση και τους σκοπούς της Ακουστήριξης και του παρέδωσε επιστολή με τα αιτήματα του σωματείου.


Συνάντηση και συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ομάδα ατόμων με προβλήματα ακοής EFHOH

Το Σάββατο 26/9/2015 αντιπροσωπεία του ΔΣ και μελών της Ακουστήριξης συναντήθηκε με την αντιπροσωπεία του ΔΣ της ευρωπαϊκής ομάδας ατόμων με προβλήματα ακοής EFHOH (European Federation of Hard of Hearing People  – http://www.efhoh.org/ και συνομίλησαν επί  μιάμιση ώρα με τη βοήθεια του συστήματος speech-to-text.

Στη φωτογραφία η κ. Κολοτούρου μαζί με τα μέλη του ΔΣ της EFHOH μετά το πέρας της συνεδρίασης.

2016

Επιστολή στην Διοίκηση της ΕΡΤ για το θέμα των Υποτίτλων

Ενημέρωση με αναλυτική επιστολή προς τον πρόεδρο της ΕΡΤ στις 16 Φεβρουαρίου 2016, για τα θέματα έλλειψης προσβασιμότητας των κωφών και βαρηκόων με προφορικό λόγο στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Τα θέματα που αναπτύχθηκαν ήταν:

a) υπότιτλοι σε όλα τα προγράμματα και κυρίως στις ειδήσεις και

β) σύστημα speech-to-text (υποτιτλισμός προγραμμάτων σε πραγματικό χρόνο).


Τηλεοπτικό κοινωνικό μήνυμα της ΑΚΟΥΣΤΗΡΙΞΗΣ

Τον Mάιο του 2016, η δημιουργική ομάδα της Ακουστήριξης και η εταιρία παραγωγής STEFI & LYNX Productions δημιούργησαν ένα εξαιρετικής αισθητικής τηλεοπτικό σποτ, για τη δημιουργία του οποίου συνέβαλαν πάνω από 30 άτομα. Το σποτάκι προβλήθηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα από όλα τα τηλεοπτικά κανάλια ως κοινωνικό μήνυμα, και βέβαια από το διαδίκτυο και τα social media.

2017

Το θέμα των υποτίτλων στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.

Την Δευτέρα 12 Ιουνίου 2017 αντιπροσωπεία της Ακουστήριξης με επικεφαλή την πρόεδρο του ΔΣ Σοφία Κολοτούρου, επισκέφτηκε το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) και συνομίλησε με τον πρόεδρο κ. Κουτρομάνο και τα μέλη του ΕΣΡ.  




Η Ακουστήριξη στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής

Αντιπροσωπεία της Ακουστήριξης με επικεφαλής την Πρόεδρό της κα Σοφία Κολοτούρου την Πέμπτη 13 Ιουλίου 2017 επισκέφτηκε την Βουλή των Ελλήνων και συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Νικόλαο Μανιό και την Βουλευτή κα Σταμπουλή Αφροδίτη, με θέμα τα δικαιώματα προσβασιμότητας των κωφών και βαρηκόων με προφορικό λόγο.


Παρέμβαση στην  ψήφιση του Νόμου «Συνταξιοδοτικές Ρυθμίσεις Δημοσίου και λοιπές Ασφαλιστικές Διατάξεις, Ενίσχυση της Προστασίας των Εργαζομένων, Δικαιώματα Ατόμων με Αναπηρίες και άλλες διατάξεις»

Αντιπροσωπεία της Ακουστήριξης με επικεφαλής την Πρόεδρό της κα Σοφία Κολοτούρου την Πέμπτη 31 Αυγούστου 2017, προσκλήθηκε να εκθέσει τις απόψεις της στη Βουλή των Ελλήνων. Η συνεδρίαση αφορούσε την ψήφιση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με τίτλο: «Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις δημοσίου και λοιπές ασφαλιστικές διατάξεις, Ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων, Δικαιώματα ατόμων με αναπηρίες και άλλες διατάξεις».

Στην ομιλία της η κα Κολοτούρου, ως ιατρός, αλλά και μεταγλωσσικά κωφή, εξήγησε τη διαφορά των προγλωσσικών κωφών από τους μεταγλωσσικούς κωφούς και τους βαρήκοους, και τόνισε το γεγονός ότι η δεύτερη κατηγορία έχει διαφορετικές επικοινωνιακές ανάγκες, καθώς δεν γνωρίζει τη νοηματική γλώσσα και δεν τους εξυπηρετεί η νοηματική, αφού μιλάνε προφορικά ελληνικά και διαβάζουν γραπτά ελληνικά. Συνεπώς, οι μεταγλωσσικοί κωφοί και οι βαρήκοοι χρειάζονται κυρίως ενημέρωση με γραπτό τρόπο (υπότιτλοι, κείμενα, σύστημα speech to text – μετατροπή ομιλίας σε κείμενο).

Η Ακουστήριξη εξέφρασε την ικανοποίησή της επειδή η νοηματική δεν αναφέρθηκε ως «γλώσσα όλων των κωφών και βαρηκόων», όπως ήταν η αρχική διατύπωση στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου, αλλά απλώς ως «γλώσσα ισότιμη της Ελληνικής». «Δική μου γλώσσα πάντως δεν είναι! » ανέφερε η κα Κολοτούρου κατά την ομιλία της.

2018

Παρέμβαση στη συνεδρίαση της υποεπιτροπής για τα θέματα των ατόμων με αναπηρία της ειδικής μόνιμης επιτροπής ισότητας, νεολαίας και δικαιωμάτων του ανθρώπου της Βουλής.

Αντιπροσωπεία της Ακουστήριξης, αποτελούμενη από την Πρόεδρο κα Σοφία Κολοτούρου και τον κο Νικόλαο Γεωργόπουλο, ταμία, προσκλήθηκε στις 24 Απριλίου 2018  να εκθέσει τις απόψεις της στη συνεδρίαση της ειδικής μόνιμης επιτροπής  με θέμα: Πρόσβαση κωφών και βαρηκόων στις υπηρεσίες και τον πολιτισμό.

https://www.hellenicparliament.gr/koinovouleftikes-epitropes/synedriaseis?met_id=e7ef29bd-7bb9-4308-ba1d-a8cb00ad5f77

2019

Το ξέσπασμα της πανδημίας από τον ιό Covid-19 μας υποχρέωσε να αναστείλουμε τις προγραμματισμένες δράσεις μας εκείνη τη χρονιά. Ωστόσο, την ίδια χρονιά συνέβησαν δύο ευχάριστα γεγονότα, τα οποία και οδήγησαν στην εκπλήρωση σε μεγάλο βαθμό των αρχικών σκοπών μας. Πρώτον, καταφέραμε, με υπουργική απόφαση, να μπουν υπότιτλοι σε όλα τα δελτία ειδήσεων αλλά και στις περισσότερες ελληνικές τηλεοπτικές σειρές και τις παλιές ελληνικές ταινίες, κάτι που προσπαθούσαμε και θεσμικά από το 2012.

Δεύτερον, η Google επέκτεινε και στην ελληνική γλώσσα το σύστημα live transcribe, με το οποίο τα κινητά με λογισμικό Android είναι σε θέση να αναγνωρίσουν και να μεταγράψουν σε ζωντανό χρόνο τις ομιλίες σε γραπτό λόγο. Δηλαδή αποκτήσαμε στην ελληνική γλώσσα το αυτόματο σύστημα speech-to-text, αν και ακόμα μέχρι σήμερα (τέλη 2022) δεν διαθέτουμε το διαμεσολαβούμενο από τους ταχυπληκτρολόγους, το οποίο διαθέτουν όλες οι άλλες χώρες της ΕΕ (και η Κύπρος στα ελληνικά).

2020

Επερώτηση στη Βουλή της βουλευτού κας Αγγελικής Αδαμοπούλου

Στο πλαίσιο των δράσεων της Ακουστήριξης κατά την περίοδο της πανδημίας θέσαμε, μέσω της κυρίας Αγγελικής Αδαμοπούλου, Βουλευτού του ΜεΡΑ 25, και θεσμικά το θέμα “της μη πρόβλεψης αναπηρικού επιδόματος κώφωσης – βαρηκοΐας” . Οι κωφοί είναι Η ΜΟΝΗ ΑΝΑΠΗΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΝΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΕΠΙΔΟΜΑ στο μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους γιατί διακόπτεται αυθαίρετα με ηλικιακά κριτήρια από τα 18 ως τα 65 τους. (Μέχρι τα τέλη του 2022 που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν έχει επιλυθεί το ζήτημα, παρά τις ενέργειές μας).


Ενημέρωση Ελλήνων Βουλευτών & θεσμικών παραγόντων

Αντιπροσωπεία της Ακουστήριξης, στα πλαίσια της ενημέρωσης των βουλευτών όλων των κομμάτων, επισκέφτηκε τα κοινοβουλευτικά γραφεία και συνομίλησε με τον βουλευτή του Ποταμιού κ. Γεώργιο Μαυρωτά, της Νέας Δημοκρατίας κ. Βασίλη Διγαλάκη, την βουλευτή του ΜΕΡΑ25 κα Αγγελική Αδαμοπούλου και τον Γ.Γ. του Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Επικοινωνιών και Ενημέρωσης κ. Γιώργο Φλωρεντή. 

Με αυτή την ενημερωτική καμπάνια ολοκληρώθηκε, στα τέλη του 2020 και εν μέσω της πανδημίας, ο αρχικός κύκλος των δράσεών μας. Η κα Σοφία Κολοτούρου συνεχίζει έκτοτε με ατομικές δράσεις και παρεμβάσεις να ενημερώνει το κοινό κατά τις ομιλίες της για τα ζητήματα που άπτονται της κώφωσης σήμερα.